Ανάληψη πρωτοβουλίας για τη μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα

Ανάληψη πρωτοβουλίας για τη μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα

Αρ. Πρωτ. 3178/16.09.2004

Προς:
- κα Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού


Η καθ' όλα επιτυχής διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας όχι μόνον διέγειρε τον παγκόσμιο ενθουσιασμό, αλλά και παρότρυνε έγκυρα έντυπα του εξωτερικού και σημαίνοντες διεθνείς παράγοντες να προτείνουν την οριστική επιστροφή των Αγώνων στην Ελλάδα.
Μια τέτοια προοπτική θα μπορούσε να αποδειχθεί πολλαπλώς ευεργετική τόσο για τη διεθνή αθλητική κοινότητα όσο και για την χώρα.

Η προβληματική διαδικασία επιλογής της διοργανώτριας πόλης και οι υπόνοιες διαφθοράς θα έπαυαν, ενώ οι Αγώνες, απαλλαγμένοι από αγχώδεις λογιστικούς υπολογισμούς, θα ανακτούσαν την αρχική τους αίγλη και τον δεσμό με τον χρόνο και τον χώρο, όπου γεννήθηκαν, μετουσιώνοντας σε σύγχρονο βίωμα τα ιδανικά των αθλητών της Ολυμπίας. Παράλληλα, η χώρα θα αναδεικνυόταν σε παγκόσμιο κέντρο πολιτισμού, επωφελούμενη έτσι περαιτέρω από την ανάπτυξη του τουρισμού και την εύρεση αξιόπιστης λύσης συντήρησης των νέων αθλητικών υποδομών της.
Τριάντα χρόνια μετά την πρόταση του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή για τη μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην ιστορική τους γενέτειρα και τη θεμελίωση του Ολυμπιακού Σταδίου ως έργου μεγαλόπνοου, που ύψωνε την Ελλάδα πάνω από το δύσκολο περιβάλλον των πρώτων χρόνων της μεταπολίτευσης, το ίδιο αίτημα τίθεται σήμερα πιο εμφατικά από ποτέ.


Μετά από τα παραπάνω, ερωτάται η αναπληρωτής Υπουργός:
- Πολιτισμού

- Προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία για την προώθηση του αιτήματος μόνιμης τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα;


Απάντηση Υπουργείου

Οι Ερωτώντες Βουλευτές:

Καράογλου Θεόδωρος 


Γιαννάκης Μιχαήλ
Δερμετζόπουλος Αλέξανδρος
Καρπούζας Αντώνιος
Κασαπίδης Γεώργιος
Μπούγας Ιωάννης
Πλακιωτάκης Ιωάννης
Σταυρογιάννης Νικόλαος
Τσιάρας Κωνσταντίνος